Ik teken mijn portretten met houtskool, soms in combinatie met grafiet om zo gedetailleerd mogelijk te kunnen tekenen. Zo gebruik ik grafiet potloden van Bruynzeel. Ik werk met een gum potlood voor de fijne details en een kneed gum voor de wat grovere details. Ook werk ik met wattenstaafjes om bijvoorbeeld iets te blenden. 

 

Wanneer ik kleur gebruik in mijn tekeningen gebruik ik pastel potloden van Faber-Castell, Derwent en Rembrandt pastel krijten.

 

Ik teken met houtskool en grafiet op a5 (148 x 210 mm), a4 (210 x 297 mm) en a3 (420 x 297 mm) formaat. Maar andere formaten zijn ook zeker bespreekbaar.

Mijn portret tekeningen maak ik op tekenpapier van 225 g/m2. Het papier heeft een fijne korrel en is zuurvrij/ pH neutraal.

Tekeningen in kleur maak ik op pastelmat. De formaten van pastelmatten zijn 18x24 cm, 24x30 cm, 30x40 cm of 50x70 cm.

 

Wanneer ik klaar ben met een houtskool tekening gebruik ik een fixatie spray die de hechting verbetert van houtskool en grafietdeeltjes op de ondergrond. De spray die ik gebruik is niet vergelend waardoor de tekening na jaren nog steeds mooi blijft.

 

Ik teken van foto’s die per e-mail, Facebook of whatsapp toegestuurd kunnen worden. Wel is het van belang dat de foto die getekend word scherp is.